tisdag 17 juli 2012

Receptdags - hur du blir kung i köket med hel kyckling

Okej, nu är det receptdags. Det här är väldigt lättlagat även fast du kanske är värdelös på att laga mat.

Vi kommer göra citron och vitlöksspäckad hel kyckling. Självklart jobbar vi med hel kyckling då det självklart är mera manligt att jobba med hela djuret och till på köpet godare och saftigare. Jag gjorde kycklingen med lime den här gången men brukar göra den med citron vilket jag tycker blir snäppet godare. Självklart lagar vi inte 1 kyckling utan 2. Gå upp lite tidigare på morgonen och fixa kycklingen och marinaden, det borde inte ta mer än 15 minuter. Sen har du en härlig middag som går snabbt att laga när du kommer hem från bygget.

Redskap:
Rivjärn
Skärbräda
Kniv

Ingredienser:
Färsk hel kyckling
Olivolja
Lime eller Citron
Salt och Peppar
Ev. en chili
Vitlök
Citron/limejuice på flaska eller färskpressad.

1. Lägg upp djuren så du kan beskåda dom. Det här är dessutom alla ingredienser som behövs.


 2. Riv limeskal, riv den 2-3 ggr så du inte får med det vita (smakar beskt).



3. Vänd knivens platta sida och krossa vitlöken så slipper du skala den.
 4. Skär övriga ingredienser som på bilden.
 5. Lossa skinnet genom att göra som ovan (detta kan du säkert) :)
 6. Tryck in så mycket citron/lime och vitlöksklyftor under skinnet vid brösten och låren på kycklingen. Du kan ta bort skalet på citrusen innan du gör detta då det blir en lite besk smak som inte alla uppskattar. Är du man och lagar detta så är det ju klart att du behåller det.
 7. För er som inte förstår bilden ovan så kommer här en likadan ur en lite annan vinkel. Beskåda ditt verk.
 8. Salta och peppra kycklingen och lägg i en plastpåse som rymmer hela kalaset. Dra i lite olivolja ca 1/2 dl och ca 3-4 msk citron/limejuice. Stäng påsen och låt den ligga och marinera i minst 3 timmar.

9. Lägg i ugnsfast form och stek till en innertemperatur om 78-80 grader. Eftersom du är så jävla manlig så väntar du så klart inte på detta utan låter kycklingen bli SOM MEST ljummen och tar sen ut den för att äta hela själv.

10. Nedan ser ni resultatet och det går bra att servera till vilket kolhydratrikt tillbehör som helst. Äter du enligt LCHF så passar en sallad alldeles utmärkt som tillbehör.

11. Njut av att vara mätt och låt tjejen ta hand om disken. Inte för att detta är en självklarhet utan helt enkelt för att DU har lagat maten.

/Andreas.

prataommat@gmail.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar